035 - 52 40 550
Afspraak maken

Nieuws

De ontwikkeling van de keuken door de jaren heen

De ontwikkeling van de keuken door de jaren heen

De keuken is niet meer weg te denken uit onze leefomgeving. In de meeste huizen is de keuken nu nauw betrokken bij het leefgedeelte van het huis. Maar dit is vroeger heel anders geweest. De keuken was altijd een aparte ruimte, afgesloten van de rest van het huis. De keuken moest een praktische en afgesloten ruimte zijn. Dat is al sinds de jaren ‘70 niet meer het geval.  

Een open keuken

Vanaf de jaren ’70 begon men massaal de keuken bij de rest van het huis te betrekken. De keuken moest een open ruimte worden. Vaak zat hier een eethoek of eetbar aan vast om toch de keuken iets te scheiden van de rest van het huis. De muren werden eruit gesloopt en de afgesloten ruimte was verleden tijd. Toch is de keuken van de jaren ’70 nog niet helemaal wat het nu is.

Woonkamer en keuken in één

Op een gegeven moment verdween de eetbar waardoor de woonkamer en de keuken daadwerkelijk een ruimte werden. De eettafel kwam op de overgang tussen de woonkamer en de keuken te staan voor een goede ruimtelijke indeling en extra betrokkenheid bij de keuken zodat er ook gezelligheid tijdens het koken plaats kon vinden.

Het kookeiland als nieuwe eetbar

Na een aantal jaren komt de eetbar als het ware weer terug in de keuken. Het kookeiland is de perfecte combinatie van sociaal betrokken zijn en bezig zijn in de keuken. Omdat het kookeiland vaak meer naar voren staat in de open ruimte wordt de keuken nog meer betrokken met de woonkamer. Vaak is aan het kookeiland ook nog een zitruimte vastgemaakt waardoor de gezelligheid nog meer gestimuleerd wordt. Het kookeiland is bijna niet meer weg te denken in moderne keukens van nu en men experimenteert steeds meer met de mogelijkheden ervan.

Het kookeiland mag opvallend zijn, de rest van de apparatuur wordt in de meeste gevallen van moderne strakke keukens steeds meer gecamoufleerd door middel van grote vlakken van hetzelfde materiaal of naadloze verwerking van ingebouwde apparatuur zoals koelkasten of vaatwassers. Houdt u toch van een nostalgische boerenkeuken, dan kunt u altijd terecht bij Kloosterman Keukens. Wij maken keukens op maat, precies zoals u ze graag ziet. Voor contact kunt u ons bereiken via 035 - 52 40 550, of langs komen in de showroom in Huizen.

Lees ook